Förödelsen i Svartå efter att en tromb dragit igenom samhället och slitit omkull träd. Foto: Thommy Englund.

Tromb drog igenom Svartå - orsakade trädkaos
Svartå samhälle drabbades på tisdagseftermiddagen av en tromb.
- Enligt anmälaren ligger det träd överallt. Hon är också orolig för sina två söner som var ute och fiskade, säger Lotta Lindblad vid Örebropolisen till Orebro.expressen.se.
Tromben ska ha gått igenom samhället strax före fyratiden på tisdagseftermiddagen. Både vägverket och polisen är på väg till platsen för att undersöka skadorna. En kvinna som ringde in till polisen för att anmäla tromben hade fått ett träd över sitt garage. Hon oroar sig även för sina söner som var ute och fiskade när tromben drog igenom.
Vid Gåssjön
– De är 14 och 23 år gamla och anmälaren tror att de var vid Gåssjön, söder om Svartå, säger Lotta Lindblad, vakthavande befäl vid Örebropolisen.
Sönerna ska ha haft tillgång till en båt men polisen vet inte om de var ute på vattnet när tromben kom. Det är inte klart om tromben gick i deras närhet.
Från Orebro.expressen.se

Från NA
På 30 sekunder var det över. Men sedan var inte Svartå sig likt. Ett hundratal träd låg ner. Var inte rötterna uppdragna så var träden knäckta som tändstickor. Ett garage och en bil krossades av stammarna. Vägar blockerades. Mirakulöst skadades ingen. Hela Svartå, som ligger mellan Öerbro och Karlskoga, var täckt med grenar som slitits loss från träden. Förödelsen var total.
Lars Holm bor vid järnvägsområdet i Svartå. han och några av hans anställda var kvar på företaget när de såg ovädret komma förbi. När han kom till sitt hus var förödelsen total. Två stora träd låg på hans tomt och en av hans anställda hade ställt bilen på vägen. Bilen var demolerad på ena sidan efter att ett träd rasat över den.
"Det blev alldeles svart"
Alla i Svartå gick man ur huse, alla hjälpte till. Lars Holm startade sin motorsåg och började kapa upp trädet. Klas Karlsson hjälpte till att dra undan kvistarna.
- Det var hemskt. Jag stod på min veranda. Det blev alldeles svart och man kunde inte se någonting.
Berslagen skakades rejält av åskovädret under eftermiddagen.
På en timme registrerades 400 blixtar i området.
- Det är saftigt med åska i området just nu, sa Arne Hagmarker, jourhavande meteorolog på SMHI, till na.se.

Foto René Devilee
Foto Thommy Englund