Skansen vid Sirsjön

Enligt folkminnen från Edsberga härad så finns det försvars skansar på östra sidan av Sirsjön. Det berättas att svenskarna där en gång i tiden försvarat sig mot Danskarna.

Danskarna kom nerifrån Åtorp. Först stod det ett stort slag på Björkebackarna. Svenskarna fick ge sig och drog sig ner mot Sirsjön där de försvarade sig så länge de kunde. Danskarna

tog sig sen fram över Medskog och drog förbi, där Svartå herrgård nu ligger. Vid Medskog ska det ha funnits krigaregravar (Äldre personer i Svartå Uppt 1948)

Trodde man Dansken skulle komma över Sirsjöns is?

Mellan Björnlund och Sirsjön i det s. k. Ulvekärret har förr stått ett träkors, som skulle vara ett minne av ett här långt tillbaka i tiden utkämpat slag

Det man kan se av "försvarsskansen" idag är en 30 m lång

vall med diken på bägge sidor. Om den är ifrån tiden då Danskarna härjade på sin väg mot Stockholm 1520 så får man betänka att det nästan var 500 år sedan, hur hög vallen och hur djupa dikena var då kan man bara gissa.

Om nu Danskarna drog förbi Svartå herrgård och mot norr så är det ju en spännande tanke att nästa Svenska här mötte dom vid Ryttargravsåsen eller hade den drabbningen redan skett, vem vet?

Morgan demonstrerar dagens höjdskillnad