Om en aktuell gubbe..

Har köpt jordgubbar från Finnerödja. Tveklöst av bästa kvalitet. Ständerna runt sjön Skagern - inte alls långt från Svartå - verkar vara lämpade just för jordgubbsodlingar.
När jag var barn var det många av mina kamraters mödrar som plockade Finnerödjordgubbar. Dom cyklade dit på måndagarna, övernattade i läger och kom hemcyklande mot slutet av veckan.
Sedan blev plockerskorna flickor från när och fjärran. Mången Svartåyngling visade dem intresse. På lördagskvällarna var det dans och en gång per säsong korades MISS JORDGUBBE. Ett jippo som t o m sändes i TV .
Många plockerskor kom från andra länder. Ett av mina första journalistiska uppdrag var att göra ett reportage om det för Karlskoga Tidning. På cykel tog jag mig dit, över axeln hängde en kamera och i fickan ett konversationslexikon. Tyvärr fanns där inget förslag till konversation i jordgubbsland.
Men reportage blev det: Intervjuade lite amatörmässigt flickor från Australien, Sydafrika, Nya Zeeland och Storbritannien. Alla sa att de tyckte mycket om Sverige, men att de svenska pojkarna var valpiga. Ingen av dem blev dock korad till Miss Jordgubbe. Detta fast jag röstade på plockerskan från Pretoria.
/Sture Gustafson