Klassisk fars med Svartå-kopplingar

I höst sätter teaterföreningen Lyset i Karlskoga upp klassisk springa-i-dörrar-fars på Kungsteatern; Ray Cooneys ”Ojdå! En till?!!”. Att farsen nu blir verklighet på Kungsteaterns scen har sina rötter i Svartå.

Veronica Hjalmarsson, uppväxt i Svartå, gör efter många år som skådespelerska i Lyset sin regidebut med ”Ojdå! En till?!!”. Under sent 80-tal/tidigt 90-tal lånade hon ett VHS-band, med farsen inspelad från TV, ifrån familjen Söderlund som bodde på samma gata. På den bandade inspelningen såg man Björn Gustafsson och Ulf Brunnberg i huvudrollerna, och farsen blev en stor favorit hos hela familjen Hjalmarsson.

När Veronica nu får hålla i trådarna med att sätta upp sin favoritfars på scenen jobbar hon tillsammans med scenografen Erika Öhman (född Larsson), även hon uppväxt i Svartå. Erika bor numera i Karlstad och jobbar heltid på Runda Idéer med bland annat scenografi till teater och musikal. Veronica arbetar som lärare i Karlskoga.

Även på scenen finns det Svartå-kopplingar med bland annat Mikael Hjalmarsson (lillebror till Veronica) i rollen som betjänten James, samt Ann-Louise Magnusson i rollen som miss Cynthia Hardcastle.
Hur var det nu med VHS-bandet? Det fick familjen Söderlund aldrig tillbaka, 30 år senare hamnade farsen på Kungsteatern istället.