Svartå IF - hur det startade del 10

90r2PNG
Svartå IF deltog nämligen sedan höstomgången 1949 i centrala distriktsserien i div. VII som hemfördes med bred marginal. På sommaren 1950 spelades så kvalmatch mot Hjortkvarn vilken match vanns av Svartå IF med 4 mål mot 1. Denna match var den första som spelades på den nya planen och att det var en stor dag för Svartå IF och för traktens alla idrottsvänner förstår var och en. En mångårig dröm var förverkligad och det lyckosamma resultatet av första matchen bådade ju gott för framtiden.
Genom segern i kvalmatchen uppflyttades laget i Södra Närkesserien div. VI. År 1951 spelade alltså Svartå IF i div. VI och låg efter seriens slut som 5:a med 22 poäng. Som laget bestod av idel ungdomar med goda utvecklingsmöjligheter bådade allt gott för framtiden. År 1952 spelades fortfarande i div. VI och med resultat att vid seriens slut låg vi 3:a med 26 poäng ett par värdefulla steg framåt alltså och utsikterna för framtiden var fortfarande ljusa och hoppet om kommande serieseger började skymta.

År 1953 infriades förhoppningarna om serievinst i div. VI i det att laget vann serien med 30 poäng före närmaste lag som var Fjugesta med 27 poäng. I och med denna seger skrevs, kan man säga ett nytt blad i Svartå IF:s fotbollshistoria ty nu uppflyttades laget med ens till div. IV, Närkesserien och det är ju det förnämligaste sällskap SIF varit med i under den tid rubriken för denna historik omfattar.
Många befarade nog att SIF nu kommit i allt för fint sällskap och att döma av inledningsmatcherna vid höstomgångens början såg det ut som dessa farhågor skulle besannas i allra högsta grad. Efter den svaga upptakten samlade sig dock Svartålaget och kom, som det heter, "igen" och började med frejdigt mod att placera bollen där den rätteligen hör hemma när SIF är med nämligen i motståndarens bur. Resultatet efter slutad höstomgång var den att Svartå IF (efter den förnämliga matchen mot Lindesberg 4-1) ligger 5:a från toppen med 10 poäng.Utsikterna att hänga kvar har som det synes betydligt ljusnat och ett nytt mål vinkar om också i fjärran. 
Den dag Svartå IF tar hem segern i div. IV skrivs ånyo ett blad i Svartå IF:s idrotts historia. Kamrater låt oss gå in för den uppgiften. Må den fäderneärvda kämpaglöden och segerviljan föra Er framåt. Kom ihåg att svårigheter är till för att övervinnas. Låt alltid kamratandan och lagandan sitta i högsätet. Må enighet och osjälviskhet alltid följa det svarta och vita laget, då skall säkert även lycka och medgång följa Eder vart färden än bär, till stolthet och glädje för Eder, och för alla idrottsvänner i Svartåbygden.


fortsättning nästa söndag