Kristi himmelfärdsdag i Svartå.

Kristi himmelfärdsdag i Svartå. Jag gick i klass 6. Gustav Jansson sålde glass för första gången denna säsong. Genom Bruksgatan kom häst och vagn med ett lass hö. På lasset satt två "estländare" inte helt nyktra. Hästen hittade själv vägen.

Vi förfasade oss att dom inte respekterade helgdagen och än mer när lasset stjälpte och vägen blockerades av hö.
Vän av ordning ringde polisen. Landsfiskal Lindström och polisman Jansson kom. Jansson gick fram till den ene sa åt honom att gå och sätta sig i Lindströms PV. Estländaren förstod inte vad Jansson sa och Jansson förstod inte att estländaren inte förstod. Men utan protester satte han sig i baksätet och var lugn.

Landsfiskalen grep tag i den andre. Men den andre greppade landsfiskalen och hivade honom med kraft in i höet. Eftersom han varit polis i Tallinn kunde han greppen, dessutom reslig och stark. Jansson kom till undsättning. En brottning mellan estnisk och svensk ordningsmakt utbröt. En ringdans som kunde slutat med att Jansson fått stryk om inte ett koppel karlar från Svartå kommit till undsättning.

Att få in den bråkige estlandspolisen i Lindströms PV var inte tänkbart. Droskägare Littorin anmodades att köra. Men Littorin vägrade. Jag firar helg och har tagit ett par rejäla järn. Landsfiskalen beordrade honom: Det är order. Kör.

Littorin kände sig tvungen. Och det bar iväg till fyllecellen i Fjugesta. Där beordrade den nitiske landsfiskalen blodprov, varefter Littorin kom hem på tåg. Åtalad för rattfylleri så klart. Domen på en månad överklagades och Littorin fick sitt körkort åter.
Estländarna åtalades för egentillverkning av brännvin. Apparaterna beslagtogs och lär ha tjänat de makthavarna väl.
/Sture G