Välkommen till Svartå

Svartå, är en liten ort som tillhör Degerfors kommun och ligger i västra Närke ca 8 mil från Karlstad och ca 5 mil från Örebro. Svartå är idylliskt beläget mellan sjöarna Storbjörken och Lillbjörken. Samhället har idag ca 500 innevånare och en mängd företag.
Mer om ortens brukshistoria från 1600-talet finns på hembygdsgården. Idag hittar du elljusspår med skidspår, fiskevatten, konferenslokaler, museum, hantverk och de två stora evenemangen Svartåloppet och Svartåträffen på orten.


Temperatur just nu i Svartå.

FöreningsAktuellt

Nationaldagsfirande 6/6 kl 15.00
Arbetsdag Utvecklingsgruppen 15/6

 Minnesmärke  Swishkampanj nummer  123 - 182 41 43 

Veckans bild

Jordkällaren i GamlaParken.

Information & nyheter

Fåglar i Gamla Parken - Koltrast

Koltrasten är känd för sin melodiska sång, som den ofta framför från en högt belägen plats. Koltrasten hör till de fåglar som mycket skickligt varierar sina strofer och motiv och som även är en duktig härmare.

Koltrasten tillhör de arter som tidigt börjar sjunga om morgonen. Kort före soluppgången börjar den sin vidsträckt hörbara sång. När andra arter stämmer upp sin sång reducerar den sin intensitet. Under den intensiva tiden i maj och juni sjunger den ofta även på sena eftermiddagen och kvällen, ibland ända tills det är fullständigt mörkt.
Sedan 1962 har Koltrasten varit Sveriges nationalfågel.

Källa Wikipeddia
Foto Bengt Andersson

Veckans runda blir knappt 5km i Svartå, samling kl 10.00 vid Folkets Hus.
Vi besöker ett stort träd och passerar Svartviken & Svartviksäng.
/Svartå IF
Skrmklipp vandringPNG