Välkommen till Svartå

Välkommen till Svartå

Svartå, är en liten ort som tillhör Degerfors kommun och ligger i västra Närke ca 8 mil från Karlstad och ca 5 mil från Örebro. Svartå är idylliskt beläget mellan sjöarna Storbjörken och Lillbjörken. Samhället har idag ca 500 innevånare och en mängd företag.
Mer om ortens brukshistoria från 1600-talet finns på hembygdsgården. Idag hittar du elljusspår med skidspår, fiskevatten, konferenslokaler, museum, hantverk och de två stora evenemangen Svartåloppet och Svartåträffen på orten.


Temperatur just nu i Svartå.

Aktuellt

Veckans bild

Kanalen renoveras 2012

Information & nyheter

Logga HammarenJPG
Vi har arr. en gemensam arbetsdag med ca 25 deltagande kämpar. Ett glädjande antal och stort tack till alla. Röj-och motorsågar, gräsklippare, krattor och släpkärror var igång vid badet, skolan, centrum och andra platser.

Båtförtöjningsbryggan försågs med nya flytblock för bättre flytkraft. På kvällen hade vi en gemensam tackkväll med respektive med grillat och annat gott. Vad vi har fått höra var detta mycket uppskattat.

Vi har haft en träff med kommunens miljöstrateg Malin Björn och Gamla parkens vänner och diskuterat styrelsens förslag att klassa gamla parken som naturreservat. Enligt Malin är förutsättningen för detta mycket goda men att det är en ganska lång process.

 Planeringen för en träff med kommunpolitiker och Svartåbor inför valet pågår. Platsen kommer att vara  Svartå Folkets hus och du kan förvänta dig mer om detta senare.

Avslutningsvis ett jättestort grattis och lyckönskningar till Annika och Peter Svensson till invigningen av och uppstart av orangeriet vid Sjötullen. Mäktigt imponerande och bra det ni gjort och gör.
Grattis.

Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta mig, Stefan Fejes.

Skrmklipp temp juniPNG

Juni 2022 blev relativt normal gällande medeltemperaturen då månaden började kall och avslutades med värme, 75 mm regn föll över Svartå.

2022 16.2°   75mm
2021 16.6°   35mm
2020 17.3°   48mm
2019 16.1°   45mm
2018 16.4°
2017 14.6°
2016 15.6°

Parkens Vänner informerar

Idag hade vi besök av kommunens miljöstrateg Malin Björn som berättade om möjligheten och arbetet med att göra området till ett naturreservat. Som det ser ut så går allt enligt planerna och nästa vecka kommer länsstyrelsen hit för en inspektion av området om allt faller på plats så kan vi ha ett naturreservat i Svartå inom tre år.

På mötet togs frågor upp som gränser för området, skötselplan, vad som kan göras ideellt, driftbidrag, betande djur, vattenflödet etc.

Nästa projekt för Parkens vänner blir att färdigställa en officiell entré till området, vilket blir stigen mitt i mot Hembygdsgården då kan dess parkeringen användas för besökande till området.
Stigen kommer att grusas samt få en ny bro på väg upp till höjden där figurerna står.

På bilden en av Sveriges orkidéer Nattviolen som växer i parken.

/Parkens Vänner

DGG cafPNG

Sedan öppningen den 4 Juni så har jag fått tagit emot så otroligt fin feedback, det är så roligt att Svartåborna saknat glass lika mycket som jag. I sommar kommer jag även börja med glassmenyer, vilket ska bli super kul.

Kommer också att erbjuda lån av lite utespel /kortspel så man kan spela ett parti och njuta av glass kaffe och dricka vid denna fantastiska plats.
Passar även på att tipsa om att jag erbjuder boxar för er som vill ha många kulor och mycket toppning, kanske till kalaset? Efterrätten? Eller dela med någon du tycker om.
Givetvis kan ni som har sommarkalas kontakta mig om ni skulle vilja att barnen kommer hit och får välja 1-2 kulor var med topping så löser vi något.

Önskar er alla en fantastisk sommar mvh Pernilla DGG Cafe