Välkommen till Svartå

Välkommen till Svartå

Svartå, är en liten ort som tillhör Degerfors kommun och ligger i västra Närke ca 8 mil från Karlstad och ca 5 mil från Örebro. Svartå är idylliskt beläget mellan sjöarna Storbjörken och Lillbjörken. Samhället har idag ca 500 innevånare och en mängd företag.
Mer om ortens brukshistoria från 1600-talet finns på hembygdsgården. Idag hittar du elljusspår med skidspår, fiskevatten, konferenslokaler, museum, hantverk och de två stora evenemangen Svartåloppet och Svartåträffen på orten.


Temperatur just nu i Svartå.

Aktuellt

Luciatåget:  Tisdag 13/12 klockan 18:00 på Slottet i Svartå

Veckans bild

Svartå hytta 1920-tal

Information & nyheter

Nu är salongen fylld med massor av produkter till bra priser som du kan tipsa tomtemor & far om….. känner du dig osäker på vad du ska köpa så varför inte slå till på ett presentkort från salongen. Vill du ha tips så slå en pling på 058550555 så hjälper jag gärna dig.
Salongen har öppet tom 22/12 & sen tar jag mig ett välförtjänt jullov & öppnar åter 11/1

Jag vill också passa på att tacka er alla som gör det möjligt för mig att ha salongen här på orten! Tusen tack alla ni som går hos mig som frissa eller handlar av mig.
Önskar er alla en riktigt God Jul & Ett Gott Nytt År❤️

Varma kramar Erika❤️

Gruvbyn Kärrgruvan del1

"Vi vet säkert att det fanns bebyggelse i Kärrgruvan i mitten på 1600-talet, i samband med att malmbrytningen började, men det är troligt att man får gå tillbaka mycket längre i tiden.
I samband med att gruvdriften började byggdes fem bostadshus som samtliga fick namnet Kärrgruvan.
Sedan tidigare fanns här två torpstugor som båda hette Mosstorp och låg nära mossen. I byn Kärrgruvan fanns nu totalt sju bostadshus som rymde nio familjer.
Sista boende i den södra Mosstorpsstugan var en gumma som kallades för Myr-Ingrid. Efter hennes död slogs de båda torpen ihop till en fastighet. Norra Mosstorpet fanns kvar i slutet på 1940-talet och skänktes då till Fagersands Missionsförsamling. Man flyttade huset till Lugnets skola där det användes som gudstjänstlokal under ett antal år."

/Från Ivar Lundströms berättelser och Torpgruppen Hasselfors byalag

Limstensgruvorna - inte långt från Svartå

Gruvdriften var en dominerande näringsgren i Bergslagen under lång tid, och utbredningen kan än i dag utläsas av alla ortsnamn med ändelsen -hyttan,

Vid järnframställningen i masugnarna behövdes förutom järnmalm en mängd träkol och dessutom kalk för att att den kemiska processen skulle fungera och underlätta arbetet med slaggen. Limsten är en annan benämning på kalksten och kalken från dessa gruvor var av ursten och särskilt lämplig.

På platsen började brytningen av kalksten under 1800-talet och den intensivaste tiden var under sista halvan av 1800-talet. Brytningen upphörde år 1905.
Brytningen har följt de naturliga skiktningarna i berget som går lodrätt. Man har lämnat valv mellan de öppna gruvschakten. Kanske för att stötta väggarna och förhindra ras.
På de släta väggarna finns inskriptioner med årtal och initialer som gjorts av gruvarbetarna.

Limstenen skulle sedan fraktas till Degerfors och det transportmedlet som stod till buds var en stadig släde, en så kallad rotasläde som drogs av en oxe. Transporterna kunde bara ske på vinterhalvåret då det var före och sjöar och surdrag var frusna. En man med oxe och släde hann dra et vända per dag. Lasset var tungt nog så kusken fick säkert gå hela sträckan och stötta kälken.

Hela området är nu naturreservat.

Från infotexten av FTGs Byalag,  foto Hans B